Cro ponuda - Gospodarski portal

KONČAR - Institut za elektrotehniku slavi 50 godina rada

— 28.09.2011.

KONČAR - Institut za elektrotehniku slavi 50 godina rada

Končar Institut za elektrotehniku slavi 50 godina rada 

Svečano obilježavanje 50. godišnjice rada KONČAR – Instituta za elektrotehniku obilježeno 28.09.2011. u društvu predsjednika  Ive Josipovića, koji je u kratkom obilasku Instituta upoznao njegov način rada i aktivnosti.

Institut za elektrotehniku, kao dioničko društvo u vlasništvu KONČAR – Elektroindustrije d.d., broji 170 zaposlenika, a predsjednik Uprave Instituta, Stjepan Car, naglašava kako su upravo njegovi zaposlenici snaga industrije, odnosno znanje s kojima raspolažu.
“U dodatno obrazovanje i razna specijalistička znanja u proteklih 10 godina uloženo je 12 milijuna kuna”, istaknuo je Car te napomenu kao je “core business” Instituta istraživanje i razvoj novih i inoviranih proizvoda i usluga. “Institut je investirao 45 milijuna kuna u modernizaciju postojeće i izgradnju nove istraživačke infrastrukture, a naši su laboratoriji akreditirani, odnosno ispitivanja koje ovdje napravimo priznata su u svijetu“, pohvalio se Car te u nekoliko rečenica opisao povijesni put i razvoj Instituta, koji je osnovan 1961. kao ustanova poduzeća Rade Končar, a na čelu s prof. ing. Zlatkom Plenkovićem. 

U godini kada grupa Končar obilježava 90 godina rada, prisutnima se s nekoliko riječi obratio i Darinko Bago, predsjednik Uprave, čestitavši svim zaposlenicima Instituta koji su svojim radom i zalaganjem, ali najprije znanjem, omogućili obilježavanje ove obljetnice. “Kontinuirana ulaganja u obrazovanje zaposlenih kroz redovne i specijalističke oblike, kao i stalno usavršavanje u raznim vještinama i znanjima jedan su od zemalja Končareve uspješnosti i konkurentnosti na globalnom tržištu. Institut za elektrotehniku je središte znanstvenih događanja, a uskoro ćemo predstaviti paket mjera kako da budemo još efikasniji, dok će uloga Instituta biti još značajnija”, poručio je Bago.
Na kraju svečanog obilježavanja pedesete obljetnice, predsjednik Ivo Josipović primo je knjigu “50 godina primijenjenih znanstvenih istraživanja i razvoja na području elektrotehnike”, od svih suradnika Instituta. Zahvalivši se i čestitavši svim zaposlenicima, Josipović je izrazio duboko poštovanje za rad u ovim teškim vremenima, kako za hrvatsko, tako i za svjetsko gospodarstvo. “Tvrtka koja proizvodi, koja je inovativna i uspješna, znanjem i upornošću može učiniti puno za hrvatsko gospodarstvo, a služi kao primjer drugima. Ulaganje u ljude, mlade i znanstvenike, ulaganje je u budućnost tvrtke”, zaključio je Josipović.


U 90 godina postojanja Končar  postao svjetski poznato i priznato ime koje jamči visoku kvalitetu i pouzdanost proizvoda, opreme i postrojenja. Danas ima oko 4000 zaposlenih, a Končarevi proizvodi nalaze se u više od 100 zemlja svijeta. U prvom polugodištu ove godine Grupa je ostvarila konsolidirane ukupne prihode u iznosi od 1,2 milijarde kuna, a samo u Institutu za elektrotehniku prihodi godišnje rastu 10 do 15 % s daljnjim rastom ove godine. Visoka vlastita ulaganja u istraživačko-razvojnu infrastrukturu i opremu, kontinuirano dodatno obrazovanje zaposlenika te razvoj novih proizvoda i usluga predstavljaju održiv koncept poslovanja, kako samog Instituta, tako i cijele Grupe.(Lider)